Sömör, a csendes pusztító

A hideg és nedves idők beálltával a lovakra leselkedő több egészségi probléma közül ez egyik, ősztől tavaszig fennálló veszély: a csüdsömör, vagyis a sár miatti fertőzések.

Hogy miért is vettük ezt most mégis elő?

Az elmúlt hónapokban az esős, nedves napok száma kiugróvá vált, s ha hinni lehet a népi hagyományoknak, a Medárd napi esőzés még több esőt hozhat, így érdemes a lovak lábait alaposabban átvizsgálni és a tartási körülményeket fokozottan ellenőrizni.

A csüdsömör a bőrgyulladás egy formája, amelyet jellemzően baktériumok okoznak; a Dermatophilus Congolensis és a Staphylococcus spp., de okozhatják még gombák, egy seb elfertőződése, nedves környezet, immunhiányos állapot – ide tartoznak a különböző allergiák is. A csüdsömör a lábak alsó részén, a fehér jegyek területén alakul ki első sorban.  A sárban előforduló baktériumok a bőr alá kerülve fehérjebontó enzimet termelnek, majd szőrhullást eredményeznek, súlyosabb esetben elbontják a húst, sőt a szarut is. A csüdszőrzet összetapad és csomós lesz, a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása miatt a láb megduzzad, a bőr felsebesedik, berepedezik és nedvezik, majd a szőr kihullik a pártarésznél, a csüdnél, de akár az egész lábszárról is, erős varrok, hegek keletkeznek, amelyek újra felrepednek és nedveznek. Jellemzően akkor jelentkezik, ha a hosszan tartó esőzések miatt a lovak sokat álldogálnak a sárban vagy köves talajon, illetve ha esetleg amúgy sincsenek jó kondícióban és hiányzik a mindennapos ápolás, vagy nagyon rossz tartási körülmények között élnek. Minden lónál előfordulhat, de leginkább a hosszú csüdszőrrel rendelkező lovakat veszélyezteti. A csüdsömör a csüdhajlatot, a pártát és a sarokvánkost támadja meg leginkább. Bármi is a csüdsömör oka, azonnali kezelést igényel, különben továbbterjed. Súlyos, elhanyagolt esetekben vérmérgezéshez is vezethet.

Több ízben beszéltünk már a lovak általános egészségi állapotának fenntartásáról, így a sömörök megelőzési módja is az, hogy folyamatosan igyekszünk lovainkat megfelelő tartási-, takarmányozási- és megfelelő erőnléti körülmények között tartani. Egyes egyedeknél, ahol immunhiányos állapot lépett fel, illetve az előbbiekben felsorolt körülmények nem teljesültek maradéktalanul, feltétlenül változtatásra van szükség.

Az Equine America Emune, kasvirág és csüdfű kivonatot koncentráltan tartalmazó terméke segíti lovaink immunrendszerének megőrzését, vagy helyreállítását. A krónikus betegségen átesett, vagy a környezeti hatásokra genetikailag rosszul reagáló lovaknál gyógynövény tartalma fokozni képes a szervezet ellenálló képességét, csökkenti a meglévő allergiás tüneteket.

Tegyünk érte, hogy lovaink ne legyenek betegek! A problémát ne kezeljük, hanem ELŐZZÜK MEG!

E MINT EGESZSÉG, E MINT EMUNE!

A takarmány-kiegészítők etetése nem helyettesíti a megfelelő takarmányozást és tartási körülményeket! Tartósan fennálló probléma esetén kérje állatorvosa, patkolókovácsa tanácsát, vagy hívjon minket a feltüntetett telefonszámok valamelyikén!